UVic Torch -- Autumn 2008
Autumn 2008,
Volume 29, Number 2

Current Contents
back issues
Torch Editor
Torch Advertising
Address changes
Keep in Touch
About the torch
Order a Copy
Alumni Home
UVic Home
UVic
 
Contents   
Uvic Torch Online

 
Seven Flames - Food for Thought
(And one old-timer.)

Lots of readers find their way to Ring Road to visit from time to time. For others, UVic is a constant. It’s part of daily life.

The regulars will have witnessed the day-to-day changes on campus in recent years. First came the earthmovers; then the skyline became dotted by cranes. At times around here, hard hats almost outnumbered backpacks.

Holes in the ground gained form and eventually the neighbourhood’s three new additions took shape.

The thing about construction’s gradual progress is that it sneaks up on you. You turn around and the new structures have suddenly come to life with people and activity and unexpected sights.

Alongside the new Social Sciences and Mathematics Building one day, a crane was typically busy at work. The building was nearing completion but instead of lifting the usual building materials, the operator was doing something really cool: one by one, young maple trees were being lifted to the sky.

So it was that the building’s “green roof” was receiving its new tenants.

The green roof is part of the new, sustainable approach to construction reflected in each of the three new buildings that have opened this year inside Ring Road. As architect Christine Lintott points out in our cover story, they don’t build “disposable buildings anymore.”

In Lintott’s work on the Social Sciences and Mathematics Building, but also with the other new construction, the new approach is most immediately apparent in the use of natural light. Visiting the buildings, you’re left with the impression that there’s a barrier that has been lifted from between the interior and the outside environment.

Most of the new tenants of the Social Sciences and Mathematics Building came from the Cornett Building and its legendary maze of hallways. And so, what better time than now to pay tribute to the quirks of Cornett? Our look back the Cornett is a nod to the university’s past, a kind of bookend to our presentation of the new buildings.

We know that the majority of our readers can only come back to the university infrequently at best. For you, we hope that our cover story is the next best thing to being here. Consider it a postcard, sent from campus with care and goodwill. It’s our way of saying, Greetings from UVic.

MIKE MCNENEY
EDITOR

torch@uvic.ca






© 2008 UVic Communications | Last updated: Thu, 10/23/08

Site Design by Rayola Graphic Design